Follow me:

Kenenkäs idean tänään kopioisin?

 

Yksi asia, mikä mua jaksaa somessa kummastuttaa, on kinastelu siitä, kenen joku idea oli ja kuka sitä saa käyttää. Varmasti moni teistäkin tietää näistä tapauksista, joissa esim. kaksi tubettajaa on julkaissut samantyyliset videot ja siitä on lähtenyt liikkeelle kamala myrsky. Jälkeenpäin vastapuolet ja heidän seuraajansa sitten väittelevät siitä, kenen idea alunperin olikaan ja kuka mahdollisesti matki ketä.

Ottamatta sen enempää kantaa siihen, kuka mun mielestä näissä tilanteissa toimii oikein ja kuka väärin, on musta kummallista etteivät aikuiset ihmiset saa näitä tilanteita sovittua ilman ylimääräistä draamaa ja selän takana puhumista. Let’s face it, tässä maailmassa on lähes kaikki jo tehty kertaalleen ja jos ei ideoita kierrätettäisi, ei suurimmalle osalle meistä jäisi mitään postattavaa.

 

Kuva: Daria Shevtsova

 

Eri asia on toki viedä räikeästi jonkun toisen idea ja väittää sitä omakseen, se ei ole missään nimessä hyvän maun mukaista tai edes hyväksyttävää. Kuitenkin jos kyse on jostain trendistä, joka lähtee liikkeelle jostain ja sen jälkeen perässä saman tekee kolme muuta, joiden perässä taas seitsemän muuta, en käsitä missä ongelma on. Toki, jos idean alkuperäinen keksijä on tiedossa, on hyvä mainita hänet samassa yhteydessä. Ainahan ei tosin voi edes tietää, mistä joku trendi on ihan alkujaan syntynyt. 

 

Inspiroidutaan, ei vihata


Mun mielestä on ylipäänsä ihan järkeenkäyvää ja hyviin käytöstapoihin kuuluvaa, että jos saat idean joltain toiselta somettajalta, mainitset tämän nimen oman julkaisusi yhteydessä. Se ei mun mielestä ole keneltäkään pois. Suurin osa meistä somea tekevistä ihmisistä saa ainakin välillä inspiraationsa joltain toiselta, mikä on mun mielestä ehdottomasti rikkaus. Ideat ja trendit kiertää ja jokainen tuo omalla panoksellaan kuvioon aina jotain uutta ja erilaista. Sen sijaan, että kadehditaan ja vihataan toisiamme, voitaisiinko kannustaa ja ehkä jopa ihan tietoisesti inspiroida toinen toisiamme?

Mielipiteitä tähän? Ootko seurannut somemyrskyjä, joissa väitellään siitä mikä on kenenkin alkuperäinen idea? Onko sulla tapana mainita, jos olet saanut inspiraation joltain muulta?

 

 

SEURAA P.S. NEVER STOP SMILING MYÖS NÄISSÄ: FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

 

*Jos tykkäät sisällöstä, jaa ihmeessä se myös kavereidesi nähtäväksi alla olevilla jako-napeilla*

Previous Post Next Post

Katso myös nämä

9 Kommenttia

 • Vastaa ELLI

  Hyvä teksti! Mustakin joistakin tällaisista jutuista tehdään liian iso draama nykyään somessa, kun on helppo tuoda se oma näkökulma esiin omissa kanavissa, jolloin lähtee helposti käsistä. Itsekin liputan tosi paljon tuon puolesta, että idean alkuperä on tosi hyvä ilmoittaa enkä ymmärrä mitä siinä edes häviäisi? Todennäköisesti toisten linkkailu vain nostaa omaakin näkyvyyttä joten se idean alkuperän kertominen nimenomaan kannattaa 🙂

  http://www.ellileppiniemi.fi

  helmikuu 23, 2018 at 18:22
 • Vastaa Johanna / P.S. Never Stop Smiling

  Jep, toi oli muuten tosi hyvä pointti myös! Jos siitä voi vielä itsekin saada lisähyödyn, ehdottomasti on järkevää mainita alkuperä. Eikä se muutenkaan paljoa vaadi itseltä. Kiitos kommentista Elli! 🙂

  helmikuu 23, 2018 at 19:15
 • Vastaa isivuosi

  Hyvä teksti. Näissä somejutuissakin ja ylipäänsä verkossa kaikkien toimijoiden olisi hyvä muistaa tavalliset hyvät käytöstavat. Ja kuten sanoit, toisiamme tukien ja ispiroiden, se ei joskaan ole keneltäkään pois

  helmikuu 24, 2018 at 04:42
 • Vastaa Melissa L

  Itse kyllä henkilökohtaisesti pidän siitä, että on mainittu mistä on idean saanut. Itse teen niin. Inhottavaa oli jokin aika sitten se, että julkaisin kuvan donitsikakusta ja annoin reseptin kokonaisuudessa ja sitten muutama hetki meni ja joku esitteli kakun omana ideanaan. En kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi tietää kuka on jonkin asian tehnyt alunperin vaan se mistä on idean saanut. Näin itse asian järkeilen.
  Toki monissa asioissa on ongelma se, että samat asiat voi kiinnostaa ja siksi sitten monien sisältö voi muistuttaa toisiaan. Itse en katsele blogeja niin tarkkaan, että huomaisin täysi kopiointeja kenelläkään. Olen toki kuullut siitä, että jotkut saattaa kopioida kuvista tekstistä lähtien toisilta.
  Käsityöblogeilla on se, että lähes kaikki käyttää samoja kankaita ja samoja kaavoja töissään, niin blogeissakin sitten tuntuu olevan jokaisessa samanlaisia juttuja.

  helmikuu 24, 2018 at 08:02
 • Vastaa Marjaana Soini

  Suora kopiointi on tietysti ikävää, mutta jos jostakin blogista saa jonkin postausidean, niin olisi kyllä hyvä mainita mistä idea on saanut alkunsa.
  Olen huomannut, että monet kirjoittelevat saman tyyppisistä aiheista ja mielestäni ok, jos mainitaan lähde. Joskus voi käydä niin, että esim.kyseistä lähdettä ei enää löydykkään syystä tai toisesta. Itse kudoin säärystimet tässä joulun maissa ja löysin yhdestä blogista ohjeen, jota vähän muutin. Olisin laittanut lähteen, mutta en enää löytänyt lähdettä. Postaus oli 2-3 vuotta vanha ja blogi ei ollut hetkeen päivittynyt, joten paljon mahdollista, että blogi oli poistettu.

  helmikuu 24, 2018 at 13:22
 • Vastaa Johanna / P.S. Never Stop Smiling

  Niinpä, ihan totta! Kiitos 🙂

  helmikuu 25, 2018 at 21:19
 • Vastaa Milla Ruotsalainen

  Hyvä kirjoitus ja täysin totta 😁

  helmikuu 27, 2018 at 18:10
 • Vastaa Johanna / P.S. Never Stop Smiling

  Mulle on myös käynyt niin, että en ole sitten sitä lähdettä löytänytkään enää syystä tai toisesta. Silloinkin olen kuitenkin maininnut, että idea löytyi toisesta blogista eli sanonut sen ettei ole alunperin oma ideani. Siinä jää ainakin mahdollisuus, että jos idean alkuperäinen kehittelijä sattuu lukemaan postauksen, voi sitten ilmoittautua 🙂

  helmikuu 28, 2018 at 07:02
 • Vastaa Johanna / P.S. Never Stop Smiling

  Tuo on kyllä kurjasti tehty että esitteli kakun omana ideanaan, kun se sitä selkeästi ei ollut. Tässä on tietysti vähän haastavaa juuri se, kun blogeissa on paljon samantyyppistä sisältöä, vaikka ei varsinaisia kopiointeja olisi tapahtunutkaan. Mutta ehkä juuri siksi olisi hyvä muistaa aina mainita jos on saanut idean joltain muulta niin ei tulisi epäselvyyksiä sen suhteen 🙂

  helmikuu 28, 2018 at 07:06
 • Jätä kommentti