Follow me:

DIY sushi

 

Mä oon aika myöhäisherännäinen sushin suhteen. Raaka kala jokseenkin kammottaa mua (nykyään tosin vähemmän, kuin joskus ennen), enkä pitkään oikein ymmärtänyt sushin suosiota. Joskus pari vuotta sitten kuitenkin uskaltauduin maistamaan paria palasta lempiravintolassani, ja pikkuhiljaa aloin tottumaan sushin makuun. Ensin pelasin varman päälle ja söin vain tonnikalatahna-sushia – joka on vielä tänä päivänäkin ihan mun lemppari – mutta sittemmin oon oppinut syömään myös makeja yms.

Toinen, melko tuore suosikkini, on sushi avokadolla. Sushia on saatava nykyään vähintään kuukausittain. Aina ei kuitenkaan jaksa (tai ole varaa) lähteä ravintolaan asti, joten mitä tehdä kun sushi-himo iskee? Muutama viikko sitten päätin kokeilla, olisiko sushin tekeminen kotioloissa tosiaan niin vaikeaa kuin annetaan ymmärtää. No eihän se ole! Oon nyt tehnyt pari kertaa sushia itse – en viitsi kovin usein, koska pienestä määrästäkin sushiriisiä tulee niin paljon syötävää, että sitä on liikaa yhdelle hengelle – ja se on oikeastaan yllättävän helppoa, joskin työlästä.

 

 

 

En nyt listaa tähän mitään tarkkoja määriä, sillä kokkaan tosiaan yleensä itselleni. Varmasti jokainen osaa suunnilleen katsoa, paljonko tarvikkeita tarvitsee ruokailijamäärään nähden. Olen käyttänyt keittopusseissa keitettävää sushiriisiä, ja siitä määrästä (yhdestä pussista) riittäisi sushia ihan hyvin ainakin kahdelle hengelle. Tarvitset:


Maki-sushit


  sushiriisiä

  merileväarkkeja

  riisiviinietikkaa

  suolaa

  sokeria

  täytteitä esim. lohta, surimipuikkoja, kurkkua, avokadoa, katkarapuja


Tonnikala-tahna


  1 prk tonnikalaa

  muutama ruokalusikallinen majoneesia

  1 rkl tuorejuustoa

  purjoa tai ruohosipulia

 

  

Riisinkeitto-ohjeita on netti pullollaan, ja monet niistä ovat vähän erilaisia. En nyt listaa niitä tähän, vaan jokainen saa valita sen mikä kuulostaa parhaalta. Täällä oli mielestäni mukavan yksityiskohtaiset ohjeet.  Kun riisi on keitetty, jäähdytetty ja maustettu, maki- eli rullasusheja tehdessä asetetaan merileväarkki bambumaton päälle ja taputellaan riisi merälevän päälle. Kannattaa asetella riisi mahdollisimman tasaisesti, ja jättää arkin yläreuna paljaaksi.

Sitten vain sopivan kokoisiksi tikuiksi leikatut täytteet riisin päälle, melko alareunaan, mutta ei liian. Ja sitten bambumaton avulla rullailemaan. Kannattaa varmistaa, että rullaa mahdollisimman tiukasti, jotta sushit eivät lähde leikatessa aukeamaan. Kun pääset arkin yläreunaan asti, kostuta merilevää vähän vedellä ja kääri rulla kiinni asti. Näin se pysyy paremmin.

 

 

Jos taas haluaa tehdä nigiri-mallisia susheja, eli noita ”pötkylöitä”, tarvitsee riisi vain muotoilla käsin tai lusikan avulla (käytä vettä, jos riisi meinaa tarttua kiinni) sopivaan muotoon. Sitten päälle mitä ikinä haluaakaan laittaa. Yleisin nigiri-mallin sushi on varmaankin se missä on raakaa lohta päällä, mutta itse en pysty vieläkään niitä syömään, joten se jäi kokeilematta. Sen sijaan päälle päätyi omat suosikit, eli avokadoviipaleita ja tonnikalatahnaa. Tahnaa varten ei tarvitse tehdä muuta, kuin sekoittaa ainekset keskenään, ja se on valmista. Ripottelin päälle vielä vähän ruohosipulia – aivan kuten lempiravintolassanikin.

Sitten ei muuta kuin syömään! Ootko sä uskaltautunut kokeilemaan sushin valmistusta kotona? Pistetäänkö pystyyn äänestys: helppoa vai vaikeaa? Mä sanon että helppoa, mutta hieman aikaavievää!

 

SEURAA BLOGIN ULKOPUOLELLAKIN: FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

Previous Post Next Post

Katso myös nämä

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti