Follow me:

Blogi – harrastus, ammatti vai paljon melua tyhjästä?

 

Oon miettinyt viime aikoina paljon blogien merkitystä. Moni on sanonut blogien olevan jo ihan over. ”Ei kukaan jaksa enää lukea niitä, kun kaikkea muutakin on tarjolla.” On Instagramia, Snapchatia, Periscopea ja kaikkia erilaisia palveluita, joihin on helppo kirjautua ja alkaa julkaisemaan sisältöä sen kummemmin asiaa suunnittelematta.

 

 

Edellä mainitun lisäksi blogitarjontakin on niin valtava, että siinähän vierähtäisi tovi jos toinenkin, jos yrittäisi käydä läpi kaikki sitä itseä kiinnostavaa aihepiiriä käsittelevät blogit. Blogin ylläpitäminen tuntuu nykyään kovin vaivalloiselta, samoin lukeminen ja kommentoiminen. Mutta jos blogit on niin vanha juttu, miten Suomessakin sitten on paljon bloggaajia, jotka tienaavat elantonsa tällä hommalla? Miksi toiset blogit nousevat sensaatiomaiseen suosioon, kun taas toiset kirjoittelevat vuosia muutamalle hassulle lukijalle?

Luulisin, että sattumalla on aika paljon tekemistä asioiden kanssa. Toki myös taidoilla, suhteilla sekä omalla persoonalla. Joskus vuosia sitten luin muistaakseni ainakin Mungolifea ja inspiroiduin siitä ihan mielettömästi. Olin varsinainen noviisi blogimaailmassa, ja haaveilin tietenkin pääseväni joskus samaan pisteeseen kuin huippubloggaajat. Halusin olla kuten Anna – halusin kirjoittaa kuten hän, halusin näyttää häneltä ja halusin olla yhtä suosittu kuin hän. Kyllä. Halusin olla suosittu. Ihmettelin, miksi blogini ei kerää lukijoita. No nyt kun katson ajassa taaksepäin, en kyllä olisi itsekään lukenut silloista blogiani. Älkää ikinä päättäkö alkaa kirjoittamaan siksi, että haluatte olla suosittuja. Voin taata, että luultavasti silloin ette ainakaan kerää suurta yleisöä jutuillenne.

 

 

Milloin kannattaa perustaa blogi


Mitkä sitten ovat niitä hyviä syitä blogin perustamiselle? Harrastukset, oman osaamisen näyttäminen, kirjoittamisen palo, halu sanoa asioita. Oma ensimmäinen blogini sai kipinän siitä, että harrastin valokuvausta jo silloin. Vaikka ensimmäinen blogini oli hyvinkin kömpelö ja sisältö oli kauniisti sanottuna tylsää, ainakin mulla oli joku syy pitää sitä pystyssä. Mullahan oli tässä vuosien varrella blogeja useampikin. En vain oikein koskaan saanut yhdestäkään sellaista, johon voisin oikeasti olla tyytyväinen. Yritin liikaa, enkä antanut asian vain kulkea omalla painollaan. Nyt musta tuntuu, että alan olla jossain sillä suunnalla, mihin lähdin tähtäämään silloin lähes kuusi vuotta sitten. Ihan mielettömän pitkä ja opettavainen matka on siis kuljettu tähän pisteeseen.

Välillä mietin, miksi mä ylipäänsä teen tätä. Tavoitellakseni valtaa ja maallista mammonaa? Joskus varmasti motiivina oli juurikin se. Nykyään blogini on vahvasti osa mua, enkä oikein osaa olla ilman. Tämä on se väline, jonka kautta tuon julki paljon omia ajatuksiani, omaa persoonaani ja osaamistani. Tottakai voisin kuvitella tekeväni joskus työkseni jotain tämän tyylistä. Rakastan kuvaamista, kirjoittamista ja kaikkea tähän liittyvää. Voi kuitenkin olla, että mun urani ei ole tarkoitus tapahtua blogimaailman ja sosiaalisen median parissa. Saatan päätyä vaikka sinne kaupan kassalle. Eikä siinä mitään. Tämä on joka tapauksessa rakas harrastus.

 

 

Mitä kannattaa julkaista


Mitään sääntöjähän ei ole olemassa, millaista sisältöä blogiin tulisi tuottaa. Kannattaa kuitenkin pitää huoli siitä, että tiedät mistä kirjoitat. En ikinä puhu asioista, joista mulla ei ole omakohtaista kokemusta, tai joita varten en ole tehnyt taustatyötä. Esimerkiksi kosmetiikkapostauksia varten otan aina selvää faktoista, ennen kuin alan kirjoittamaan. Ennen kirjoitin vähän mistä sattuu, mutta nykyään olen pyrkinyt rajaamaan blogini aihetta enemmänkin itselleni läheisiin aiheisiin – hyvinvointiin ja kauneuteen. Hyvinvointi pitää paljon erilaisia asioita sisällään, joten valinnanvaraa jää kyllä. En kuitenkaan ala yhtäkkiä kirjoittaa auton rengaspaineista vain siksi, että ne ovat päivän aikana mietityttäneet.

Muista miettiä, kenelle kirjoitat. Jos haluat muiden lukevan blogiasi, mieti etukäteen mikä kohderyhmäsi todennäköisesti olisi. Siten on paljon helpompaa miettiä, mitä kannattaa kirjoittaa ja mitä ei. Toki tärkeintä on, että teet blogistasi itsesi näköisen. Koskaan ei kannata lähteä muuttamaan itseään saavuttaakseen jotain. Yritin joskus tehdä asioita toisin, koska ajattelin huippubloggaajienkin tekevän niin. Loppujen lopuksihan siitä tuli vain valtava floppi, koska sen kyllä huomaa äkkiä jos joku ei ole aito.

 

 

Mikä alusta blogille


Vielä yhtenä vinkkinä voisin sanoa, että miettikää tarkkaan mihin perustatte bloginne. Täällä Bloggerin puolella on ihan valtava määrä blogeja ja myöskin lukijoita, mutta täällä ollaan kuitenkin jollain tavalla aina irrallaan muista. Toiset nauttivat siitä, itsekin toisinaan, mutta itse huomaan kaipaavani muiden bloggaajien seuraa. Onneksi on erilaisia tapoja pitää yhteyttä muihin bloggaajiin. Toisten tuki on nimittäin yllättävän tärkeää.

Loppuun haluaisin kiittää teitä lukijoita. Oletteko samaa mieltä siitä, että kiitämme toinen toisiamme ihan liian harvoin? Pidämme usein paljon asioita päivänselvyytenä, mutta en halua pitää teitä sellaisena. Musta on upeaa, että olette jaksaneet lukea mun blogia tähän asti, ja toivon kovasti että teette niin jatkossakin. Ootte aktivoituneet tosi paljon kommenttien puolella, mikä on ihan mahtavaa. Jatkakaa ihmeessä kommentointia, jos teillä on jotain sanottavaa – tai vaikka ei olisikaan. Teistä on aina kiva kuulla. Mulle on ihan sama onko mulla kolme vai 3000 lukijaa, joka tapauksessa arvostan teitä kaikkia. Ihanaa viikonloppua!

Tänään soi: Reckless Love – Monster

 

 

SEURAA P.S. NEVER STOP SMILING MYÖS NÄISSÄ: FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

*Jos tykkäät sisällöstä, jaa ihmeessä se myös kavereidesi nähtäväksi alla olevilla jako-napeilla*

Previous Post Next Post

Katso myös nämä

Ei kommentteja vielä

Jätä kommentti